Sign In

Direktori Mobile Apps


​​Direktori Mobile Apps merupakan koleksi mobile application yang dibangunkan untuk memudahkan pencapaian maklumat berkaitan NRECC dan Jabatan/Agensi.

 
​ ​Mobile Apps ​
​ ​Penerangan  
                                  Platform​ ​

        Android         

IOS​ Windows​
MyLOT
penghijaun

​​
Penghijauan Malaysia
penghijaun

​Sistem MyRTKnet yang telah dibangunkan oleh​ Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) untuk pembekalan data kepada pengguna sama ada dalam bentuk masa-hakiki atau pasca-pemprosesan

​-
​JUPEM MyRTKnet Picture

​Sistem MyRTKnet yang telah dibangunkan oleh​ Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) untuk pembekalan data kepada pengguna sama ada dalam bentuk masa-hakiki atau pasca-pemprosesan

​-

MyCHM i-Newsletter

MyHCM

iNewsletter on biological diversity in Malaysia to facilitate international access to information on the status of biodiversity studies and biodiversity management in Malaysia.

-​

Malaysian Air Pollution Index

Memaparkan indeks ​pencemaran udara terkini Malaysia.​ ​

           -         

-​

Malaysian Enviro Knowledge

Malaysian Enviro

Introducing Department of Environment Official Digital Library Mobile Apps. Access to thousands of Digital Content related to our nation environment

- -​

Semakan Kompaun Kenderaan

jps

Sistem semakan kompaun kenderaan diesel dan petrol melalui telefon pintar merupakan kemudahan perkhidmatan atas talian untuk orang awam bagi menyemak kesalahan yang dikenakan kompaun mengikut peraturan - peraturan berikut:

i. Peraturan – Peraturan Kualiti Alam Sekeliling (Kawalan Pelepasan Daripada Enjin Diesel) 1996

ii. Peraturan – Peraturan Kualiti Alam Sekeliling (Kawalan Pelepasan Daripada Enjin Petrol) 1996.

     -        -​
MyPlop

​​Bela​jar dan bermain mengenai air bawah tanah.

-​
Clean The Water
clean the water.PNG

​Clean The Water merupakan sebuah aplikasi alat mudah alih yang menggabungkan elemen hiburan dan pendidikan yang dipanggil edutainment. Clean the Water dibangunkan bertujuan untuk mendidik pengguna mengenai kualiti air sambil berhibur.

-​
​​eSPEK

​Sistem pengurusan kursus bagi melihat senarai kursus, permohonan kursus, semak status permohonan kursus dan pengesahan kehadiran kursus anjuran INSTUN

      -      ​-
Kompendium JMG

​Aplikasi mudah alih bagi memudahkan rujukan segera kepada pengguna bagi memperolehi maklumat padat dan terkini mengenai aktiviti yang terdapat di JMG serta sebagai subset kepada maklumat yang tersedia dalam Laman Web dan laporan-laporan lain terbitan Jabatan.

- -​
​Taman Eko Rimba Capture.PNG

​Maklumat hutan lipur dan hutan taman negeri di Semenanjung Malaysia bagi orang awam mendapatkan maklumat seperti kemudahan yang disediakan, tarikan pengunjung, bayaran masuk dan lain-lain lagi menggunakan aplikasi mobile.

   -     -     ​
​Hutan Simpan Kekal HSK.PNG

​Membenarkan orang awam untuk menyemak kedudukan mereka sama ada berada di dalam kawasan hutan simpanan kekal atau sebaliknya.  Selain itu, aplikasi ini turut menyalurkan maklumat berkaitan kesalahan hutan dan peraturan-peraturan yang berkuatkuasa.

- -​

​ ​​​